AIWAYS U5

Sterk openingsbod

Nieuwe technieken bieden nieuwe kansen. Bestaande automerken schakelen tergend langzaam over op elektrische aandrijving en die traagheid vormt een kans voor nieuwkomers. Een daarvan is het Chinese "Aiways". Wat heeft het eerste model van Aiways, de "U5", te bieden?

Autotest | AIWAYS U5 Sterk openingsbod

De AIWAYS U5 is een grote SUV van Chinese afkomst. AIWAYS wil in alle opzichten vernieuwen en dat vertaalt zich in een lage prijs, veel ruimte en moderne techniek.

Plus

  • voordelig in aanschaf en gebruik
  • extreem ruim
  • comfortabel

Min

  • hoofdsteunen laag en niet verstelbaar
  • slimme camera in de praktijk niet zo slim
  • traag laden bij publieke laadpunten en thuis laden

Conclusie

Bij het eerste product van een nieuw merk is soms goed merkbaar dat de fabrikant nog weinig ervaring heeft. En bij merken die voordelig willen produceren is vaak goed merkbaar waar is bezuinigd. Aiways vormt in beide gevallen een aangename uitzondering. Op de Aiways U5 is nooit ingeleverd op de specificaties of kwaliteit. De U5 heeft een grote accu en kan daarom serieuze afstanden afleggen en goed presteren. De uitrusting is modern en compleet.

Wel heeft de Chinese fabrikant soms ongebruikelijke keuzes gemaakt. Zo heeft de U5 geen dashboardkastje maar slechts ruimte voor opties, waarvan een dashboardkastje in de toekomst deel uit zou kunnen maken. Daarbij is zeer nadrukkelijk gekozen voor een comfortabel weggedrag, waardoor de stabiliteit beduidend minder is dan van Europese auto's. Dit is echter een keuze en geen tekortkoming.

Alhoewel de naam "Aiways" impliceert dat het merk specialist is op het gebied van kunstmatige intelligentie, is daarvan nu nog weinig te merken. De U5 is niet innovatief en biedt grofweg dezelfde functionaliteit als de concurrentie. Vooralsnog ligt de grootset kracht van Aiways daarom in dat waar China het beste in is: tegen een extreem lage prijs produceren.