Kia Stinger

Grote verrassing

In 2011 wist Kia vriend en vijand te verrassen met de GT Concept. Nooit eerder toonde het budget-merk van weleer zo'n begeerlijke auto. Even later verraste Kia opnieuw door te melden dat de GT Concept onder de naam "Stinger" naar Amerika zou komen. De grootste verrassing volgde in 2017: de Stinger komt ook naar Nederland, inclusief "dikke" Amerikaanse motoren.

Autotest | Kia Stinger Grote verrassing

De Kia Stinger rijdt zo goed als hij er uitziet. De Stinger is comfortabel en stil, maar heeft ook een uiterst sportieve kant. De uitrusting en afwerking blijven iets achter bij de concurrentie.

Plus

  • comfortabel wanneer nodig, snel wanneer het mag
  • geslaagde vormgeving
  • nette prijs

Min

  • testauto niet vrij van rammeltjes
  • matig zicht in binnenspiegel
  • ouderwets hoog verbruik

Conclusie

Kia heeft als slogan "The Power to Surprise". Daarmee wordt niet bedoeld dat het merk gekke dingen doet, maar dat het er naar streeft de verwachtingen steeds te overtreffen. Met brave modellen, zoals de Kia Picanto, Cee'd en Venga, wordt dat gedaan door goed naar de klant te luisteren en vervolgens perfect op de vraag in te spelen.

Vraag naar een grote, luxueuze sedan met sportieve aspiraties was er veel minder, dus toen Kia de Stinger introduceerde was de verbazing des te groter. Toch besloot Kia de auto naar Europa te halen, al was het maar als visitekaartje. Maar ook nu overtreft Kia de verwachtingen. Gezien de bescheiden prijs zijn de verwachtingen bescheiden, maar in feite doet de Stinger alleen op het gebied van verfijning onder voor de gevestigde orde. Als het om rijeigenschappen gaat, verwent de Stinger met heel veel comfort, maar na een druk op de knop verrast de deze vierdeurs coupé ook nog eens met ronduit opwindende prestaties.