Kia Sephia

Ki-ja of Ki-nee?

Eerst kwamen de Japanners. Terwijl de markt veranderde, bleven de Europese en Amerikaanse fabrikanten stug dezelfde auto's bouwen als ze altijd deden. De Japanse fabrikanten speelden echter slim in op de veranderende vraag en kwamen met kleine, zuinige, betaalbare en vooral betrouwbare auto's. Nu staan de Koreanen klaar om de markt te veroveren. Wat heeft de Sephia te bieden dat de andere fabrikanten over het hoofd zien?

Autotest | Kia Sephia Ki-ja of Ki-nee?

De Kia Sephia is een middelgrote auto tegen de prijs van een compact model. De Sephia is niet spannend of opmerkelijk, maar er is weinig mis met deze nieuwkomer uit Zuid-Korea.

Plus

  • smeuige motor
  • comfortabel, ontspannen rijden
  • nette prijs

Min

  • bagageruimte alleen te openen met sleutel
  • onhandig kleine buitenspiegels
  • hoofdsteunen te laag

Conclusie

Wat heeft Kia te bieden dat andere automerken niet bieden? Na een proefrit met de Kia Sephia is het antwoord op die vraag: in feite niets. Maar... Kia levert hetzelfde product tegen een significant lagere prijs. De Sephia is een middelgrote sedan met de prijs van een compacte auto en op die manier hebben de Koreanen een manier gevonden om de markt te veroveren.

De Sephia is misschien geen spannende of opmerkelijke auto, het is ook geen onbeholpen poging van een nieuwkomer. Tijdens de proefrit met de Sephia gaf de auto op geen enkel moment indruk dat dit een eerste "probeersel" was. Wel is merkbaar dat de Sephia niet voor Europa is gebouwd en dat komt tot uiting in de lage hoofdsteunen, beperkte hoofdruimte en onhandig kleine buitenspiegels. Het belangrijkste is echter: slechts op details is merkbaar waar Kia heeft bezuinigd. En gezien de lage prijs, zijn dat soort details snel vergeten. Vooralsnog is het antwoord op de vraag Ki-ja of Ki-nee dus een uitgesproken: Ki-ja!